Ostali sportovi

Klubovima i savezima više od 4 miliona eura, najavio Janović

izvor; Portal RTCG / foto GOV.ME | 03:02:2018 | 14:13:13


Ministarstvo sporta, uložiće ove godine u klubove i saveze oko 4 miliona eura, što je više od prošlogodišnjeg, do tada, rekordnog ulaganja države u vrhunski sport, dok će preostalih 40 odsto budžeta, usmjeriti na premije i nagrade za naše najbolje sportiste, kao i dalje unaprjeđivanje sportske infrastrukture, sa posebnim fokusom na razvoj sportske infrastrukture na sjeveru Crne Gore, saopštio je ministar sporta Nikola Janović.

Janović je apostrofirao da je za razliku od prethodnih godina, Ministarstvo sporta odmah nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2018. raspisalo konkurs za sufinansiranje programa sportskih subjekata i precizirao da je od 391 prijavljenih, Ministarstvo sporta ovogodišnjim konkurskom podržalo 292 programa, dok su preostali diskvalifikovani zbog neispunjavanja zakonom utvrđenih kriterijuma konkursa i nepotpune dokumentacije.

"Nacionalnim i opštinskim savezima opredijeljeno je blizu 3,5 miliona. Tradicionalno, kao i prethodne i ove godine najviše novca dobiće", naši najistaknutiji klubovi i prioritetne, najreprezentativnije crnogorske sportske asocijacije i organizacije, počev od COK-a i Paraolimpijskog komiteta, pa do, Košarkaškog, Rukometnog, Vaterpolo, Odbojkaškog, Fudbalskog, Atletskog, Bokserskog, Karate i Dzudo saveza" najavio je Janović.

Novouspostavljene procedure Ministarstva sporta u prethodnoj godini, odrazile su se, kako je rekao i na kvalitet ovogodišnjih prjedloženih sportskih programa, tako da je povećan i broj podržanih nacionalnih i opštinskih saveza na 37, što je za 11 više u odnosu na 2017.

"Konkursom za 2018. Ministarstvo sporta, podržalo je 255 sportskih klubova sa oko 550 hiljada euraa, na čije ćemo račune uplatiti 130 hiljada euraa više nego prethodne godine što je jasan pokazatelj namjere Vlade Crne Gore i Ministarstva sporta da podržimo sve one klubove, čiji programi imaju za cilj afirmaciju sporta", naglasio je Janović.
 
Za KSCG 620 hiljada eura, RSCG 570 hiljada eura

Ministarstvo sporta opredijelilo je Košarkaškom savezu 620, a Rukometnom 570 hiljada eura za realizaciju projekata u 2018. godini, saopšteno je iz tog Vladinog resora.
Crnogorski olimpijski komitet će iz budžeta za 2018. dobiti 450 hiljada eura, dok je Paraolimpijskom komitetu pripalo 105 hiljada eura.
Vaterpolo i plivački savez dobio je 396, Odbojkaški savez 274, a Atletski savez 175 hiljada eura.
Džudo savezu opredijeljeno je 150, a Karate i Fudbalskom savezu po 90 hiljada eura.

Crnogorski jedriličarski savez nije dobio pomoć države, jer, kako je objavljano u odluci "uvidom u priloženu konkursnu dokumentaciju utvrđeno je da nije dostavljena potvrda Centralne banke Crne Gore da sportskom subjektu nijesu blokirani računi, iz kog razloga isti nije ispunio uslove konkursa".

U raspodjeli klubovima najviše su dobili ŽRK Budućnost, Budućnost Voli, VK Primorac i VK Jadran – po 25 hiljada eura.
 
Stipendije za 160 najperspektivnijih sportista
 
Obrazlažući odluku o raspodjeli novca po osnovu Konkursa za sufinansiranje sportskih subjekata, Janović je na konferenciji za medije kazao da je novi konkurs trasirao i nove prioritete, te da su ove godine COK, Paraolimpijski komitet i nacionalni sportski savezi, na zahtjev Ministarstva sporta, dostavili spiskove naših najperspektivnijih sportista, za čije je stipendije ovogodišnjim konkursom ministarstvo izdvojilo 225 hiljada euraa.

Napominjući, da će spisak sa više od 160 prjedloženih stipendista, biti istaknut na internet stranici Ministarstva sporta, Janović je naglasio da ugovori sa sportskim savezima, jasno definišu obavezu da sav novac opredijeljen za stipendije, prvi put do sada, bude direktno uplaćen sportistima i to prema prjedloženoj dinamici iz programa, a da će se pri kontroli finansijskih izvještaja provjeravati, da li je navedena obaveza realizovana shodno dostavljenom programu i ugovoru sa Ministarstvom sporta.
 
31 klub bez godišnjeg finansijskog izvještaja

Janović je takođe saopštio, da su strože mjere finansijske kontrole nad trošenjem državnog novca opredijeljenog za sport, koje je Ministarstvo sporta uvelo prošlogodišnjim konkursom, rezultirale odgovornijim odnosom sportskih subjekata prema javnom novcu, kao i usmjeravanju sredstava onima kojima su opredijeljena, a to su sportisti.

"Jedan dio klubova, tačnije njih 31, nijesu dostavili godišnje izvještaje o namjenskom utrošku novca opredijeljenog prošlogodišnjim konkursom, zbog čega će ti klubovi imati obavezu da u budžet Crne Gore vrate gotovo 50 hiljada euraa", kazao je Janović.
 
Odluka o konkursu dostupna na sajtu

Cilj Vlade je da kroz aktivnosti Ministarstva sporta, u oblasti vrhunskog sporta, sportske infrastrukture, školskog i dječijeg klupskog sporta, država Crna Gora obezbijedi ambijent u kojem će naši sportisti nastaviti kontinuitet značajnih sportskih rezultata koji su obilježili 2017. uz jačanje njene uloge na međunarodnoj sportskoj sceni", zaključio je Janović.

On je napomenuo da će Odluka o konkursu, biti objavljena na sajtu Ministarstva sporta, sa precizno definisanim terminima i dinamikom potpisivanja ugovora sa sportskim subjektima i taksativno navedenim obrazloženjima ko je koliko dobio novca i ako nije, zašto nije?!