Ostali sportovi

IN MEMORIAM: Preminuo Božidar Boro Ičević

by Ilija Kovačević | 02:01:2018 | 13:23:11


U Baru je jutros iznenada u 59. godini života umro Božidar Boro Ičević, istaknuti sportski i atletski radnik, a smrt ga je zatekla na mjestu šefa tručnog štaba u AK Mornar.

Ičević je rodjen 1959. godine u Peći gdje je završio osnovu školu. Srednju pomorsku školu je završio u Baru, a višu i visoku pomorsku u Kotoru.

Ičević je bio član prve generacije Atletskog kluba „Mornar”, sredinom sedamdesetih uz trenera dr Mima Vukotića, Zorana Đikanovića, sadašnjeg predsjednika AK Mornar dr Dragoslava Tomanovića i člana uprave dr Aleksandra Aca Vujičića koja je postavila temelje današnjeg modernog Mornara i jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Baru i Crnoj Gori.

Aktivni atletčar je bio u barskom klubu od 1975. godine gdje je postizao zavidne rezultate, a kao trener od 1987. godine. Osvajao je medalje kao trener na Balkanijadama i bio osvajač 50-tak medalja na jugoslovenskim prvenstvima.

Bio je selektor seniorske atletske reprezentacije Srbije i Crne Gore i član najužeg rukovodstva ASCG, gdje je obavljao fukciju sportskog direktora u ASCG, savjetnika za medjunarodne odnose u ASCG, bio je medjunarodni atletski sudija, delegat na mnogobrojnim Kongresima-Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije.

Jedan je od osnivača prvomajskog Medjunarodnog atletskog mitinga u Baru, generalni sekretar AK”Mornar” i šef strucnog štaba u klubu.

Bio je glavni rukovodilac takmičenja Zimskog kupa Evrope u Baru 2012. godine, kao i Balkanskog jniorskog prvenstva 2008.godine u Baru, predavač na mnogobrojnim seminarima za trenere i atletske sudije, kao i glavni rukovodilac nacionalnih takmičenja u ASCG.

Za svoj dugogodišnji rad dobitnik je mnogobrojnih  priznanja za razvoj atletskog sporta u ex Jugoslaviji, AZSCG i ASCG.

Dobitnik je priznanja Zaslužni sportski radnik Opstine Bar, a smrt ga je zatekla na mjestu potpredsjednika Asocijacije malih zemalja Evrope.

Predavao je na Pomorskoj školi i Pomorskom fakultetu u Baru.

Sahrana Bora Ičevića obaviće se sjutra (srijeda 3.01.2018 godine) u 15,30h na gradskog groblju Gvozden brijeg u Baru.