Ostali sportovi

Atletski savez uručio priznanja najboljim u 2017.godini

izvor; MINA / foto ASCG | 18:12:2017 | 10:51:17


Crnogorski atletičari u 2017. godini ostvarili su 96 crnogorskih rekorda i osvojili 19 medalja na internacionalnim takmičenjima.

Članu cetinjskog Lovćena, Darku Pešiću i Mariji Vuković iz barskog Dionisa uručena su priznanja za najbolje atletičare Crne Gore u seniorskoj konkurenciji u 2017. godini, u tradicionalnom izboru Atletskog saveza.

Pešić je kao šestoplasirani završio nastup na Evropskom dvoranskom prvenstvu u sedmoboju sa rekordom Crne Gore 5.984 boda.

Postavio je i rekord Crne Gore u desetoboju - 7846 bodova, a nacionalni rekorder je i u dvorani, u sedmoboju (5.984 boda), kao i na 60 metara sa preponama (7,99), skoku s motkom (472 cm) i skok u dalj (7,12m).

Vuković je bila 17. u skoku u vis na dvoranskom Evropskom prvenstvu (186 cm), a 21. na Svjetskom prvenstvu u Londonu (185).

Ispunila je normu za Evropsko prvenstvo u Berlinu 2018. godine sa rezultatom 191 centimetar, a bila je četvrta na Univerijadi u Tajpehu (188).

Osvojila je i prva mjesta na Igrama Malih Zemalja Evrope (191) i Ekipnom prvenstvu Evrope na Malti, bila je druga na prvenstvu Balkana u dvorani (186) i treća na šampionatu Balkana na otvorenom (184).

Vuković je zbog priprema u Porgulu propustila svečano proglašenje najboljih.

Najbolja juniorka je Kristina Rakočević iz mojkovačke Tare, a junior Aleksandar Miletić iz AK Nikšić.

Najbolji mlađi juniori su Risto Drobnjak iz bjelopoljskog Jedinstva i članica Tare iz Mojkovca, Ana Bošković.

Najbolja pionirka je Anja Turner iz AK Podgorica, a najbolji pioniri Marko Perišić iz Lovćena i član barskog Mornara Ognjen Vojvodić.

Najbolji veteran, jedanaesti put, je Gojko Banjević iz AK Podgorica.

Specijalno priznanje za ostvarene rezultate u 2017. godini dobili su Slađana Perunović (AK Nikšić), Dragan Pešić (AK Lovćen), Ljiljana Matović (AK Dionis), Tomaš Đurović (Draževina)i Ivan Kukuličić (Zeta).

Posebno priznanje za ostvareni rezultat dodijeljeno je Edinu Eroviću (Jedinstvo), a nagrađeni su i Srđan Marić (AK Bar), Kristian Subotić (Mornar), Boris Čović (Jedinstvo), Sara Ratknić (Mornar) i Dragoljub Koprivica (Mornar).

Priznanja ASCG za pionire i pionirke uručena su Aleksandri Matković (Mornar), Lazaru Živkoviću (AK Lim), Danilu Vujičiću (Mornar), Radošu Zindoviću (AK Tara), Anđeli Rosić (Tara) i Ireni Bošković (Tara).

Selektoru Osmanu Eroviću uručeno je specijalno priznanje za osvojeno peto mjesto na Ekipnom prvenstvu Evrope na Malti.

Priznanja za doprinos razvoju atletskog sporta dobili su Ministarstvo sporta Crne Gore, Crnogorski olimpijski komitet, Glavni grad, Opština Danilovgrad, Aerodromi Crne Gore-Generalni sponzor ASCG za 2017. godinu.

Nagrađeni su i najuspješniji treneri.

Predsjednik Atletskog saveza Milorad Vuletić kazao je da su crnogorski atletičari u 2017. godini ostvarili 96 crnogorskih rekorda i osvojili 19 medalja na internacionalnim takmičenjima.

"Realizovali smo sve aktivnosti planirane programom rada ASCG i nema nijednog zadatka koji je bio pred nama a da nije realizovan. U ekipnom takmičenju ostvarili smo najznačajniji rezultat od osnivanja osvajanjem petog mjesta u našoj grupi EP. Očekujem da ćemo, uz pomoć mlađih koji pristižu, ostvariti još bolje rezultate. Sve to ostvareno je uz finansijsku pomoć Ministtarstva sporta, Crnogorskog olimpijskog komiteta i našeg generalnog sponzora, Aerodroma Crne Gore", rekao je Vuletić.

On je kazao da se postižu odlični rezultati iako nema adekvatnih uslova za bavljenje atletikom u Crnoj Gori.

"Napravljeni su određeni pomaci, ali je nevjerovatno da 45 godina u Podgorici nemamo atletski stadion. Ukoliko iduće godine ne napravimo iskorak i ne dobijemo stadion bojim se da ćemo doći u nezgodnu situaciju", zaključio je Vuletić.