Ostali sportovi

Šahisti remizirali sa Belgijom, dame upisale prvi trijumf

| 04:11:2017 | 21:51:02

Foto; Nikolina Koljević

Crna Gora – Belgija 2:2  (muškarci)
Crna Gora -  Finska 3-1   (žene)
 
Neriješeno protiv Belgije

Naša šahovska reprezentacija nije u formi. Na ekipnom prvenstvu Evrope u Grčkoj danas nijesmo uspjeli da savladamo Belgiju, ekipu od koje na svakoj tabli imamo prilično veći rejting. Naš sugrađanin Luka Drašković je danas odmarao, pa je na trećoj tabli umjesto njega igrao Dragan Kosić

Naš šampion Nikola Đukić dugo je vodio rovovski rat u francuskoj odbrani. Njegov protvinik je veoma dobro tretirao otvaranje i dugo držao ravnotežu. Međutim kada su na tabli nastale komplikacije sa više mogućnosti on se nije najbolje snašao i dozvolio je Đukiću da preuzme inicijativu koju je pretvorio u materijalnu prednost.

Blagojević je u slovenskoj odbrani ostao bez pješaka. Međutim uspio je da zablokira poziciju i da sa pješakom manje lako remizira završnicu skakača protiv lovca.

Dragan Kosić je potpuno van forme. On je jedan od najvažnijih igrača u našoj reprezentaciji, uvijek pouzdan, čvst crnim figurama, efikasan kao bijeli. Navikli smo da je oslonac naše ekipe. Ovdje ga ne možemo prepoznati. Danas je nakon duge pozicione borbe postigao prednost i kada smo očekivali da će je u svom stilu pretvoriti u čitav poen on je pogriješio i dospio u veoma tešku poziciju koju nije uspio spasiti.

Blažo Kalezić je u engleskoj partiji još od samog otvaranja morao da rješava brojne problem. U finišu partije iskoristio je nepreciznost protivnika i žrtvom topa za lovca došao do napada. Njegov protivnik se spasio ponavljanjem poteza  vječnim šahom.
 
Prva pobjeda ženske reprezentacije.
 
Naše djevojke su savladale Finsku u odlično odigranom meču. Blistala je mlada Nikolina Koljević koja je sjajnom žrtvom figure došla do neodbranjivog napada. Ovo je jedna od onih lijepih partija kojima bi se ponosili i velemajstori.

Marija Stojanović je iskoristila nepreciznost svoje protivnice i stekla materijalnu prednost koju je dobrom igrom sigurno realizovala. To je bila pobjeda za vođstvo od 2-0.

Pobjedu je donijela Nina Delević koja je konačno uspjela dobru igru da kruniše u čitav poen. I danas je propustila da direktno dobije partiju u središnjici ali je smogla snage i strpljivom igrom savladala svoju protivnicu u završnici.

Jedini poraz doživjela je Aleksandra Milović koja je približno jednaku poziciju igrala na pobjedu preuzimajući preveliki rizik. U jednom trenutku mogla je čak da osvoji “kvalitet” ali je izabrala drugi nastavak. Finkinja je iskoristila svoje šanse i prevela igru u damsku završnicu sa dva pješaka više.
 
Montenegro 2-2 Belgija 
GM   Djukic, Nikola  (w)        2519   1-0     IM     Hovhannisyan, Mher  (b) 2466
GM   Blagojevic, Dragisa  (b) 2488  Remi  IM     Godart, Francois  (w)   2397
GM   Kosic, Dragan  (w)         2493  0-1     IM     Beukema, Stefan  (b)  2378
IM     Kalezic, Blazo  (b)          2465  remi   IM     Claesen, Pieter  (w)  2316
 
Montenegro 1-3 Finska
WIM Milovic, Aleksandra  (w)         2191   0-1    WCM Nazarova, Anastasia  (b) 1997
WIM Stojanovic, Marija R  (b)         2102  1-0    Dannenberg, Alia  (w)   1975
          Koljevic, Nikolina  (w)   1837           1-0    WFM Puuska, Heini  (b) 1947
          Delevic, Nina  (b) 1745                    1-0    WFM Walta, Paivi  (w)  1672
 
U muškoj konkurenciji smjena na vrhu. Azerbejdžan je savladao lidera  Mađarsku  sa 3-1 omogućivši Rusiji da pobjedom protiv Hrvatske 3-1 preuzme vođstvo. .

U ženskoj konkurenciji Ruskinje su zadržale vođstvo, a u stopu ih prati Gruzija. Ruskinje su bile bolje od Italijanki 3-1, a Gruzijke su maksimalnim rezultatom  4-0 savladale Španiju.

Sjutra od 15 sati se igraju mečevi osmog kola. Naša muška selekcija se sastaje sa Norveškom, dok će dame igrati protiv Slovačke.