Ostali sportovi

Partneri na istom projektu, promocija grada Bara

by Ilija Kovačević Video; V. Šoškić, snimatelj I. Gojnić; montaža S. Sukalić / Foto MEDIA Pro | 25:08:2017 | 12:43:57


Povodom uspjeha koji je ove sezone zabilježio Atletski klub „Mornar“, u Opštini Bar je danas organizovan prijem predstavnika kluba kod predsjednika Opštine dr Zorana Srzentića. Pored predsjednika kluba Dragoslava Tomanovića, na prijemu su bili Božidar Ičević šef stručnog štaba, Aleksandar Vujičić član uprave Mornara i član najvećih zdravstvenih foruma koji brinu o zdravlju atletičara, te treneri Bojana Đurković i Dragoljub Koprivica.

Pored njih predsjednik Opštine je ugostio takmičare barskog kluba koji su na međunarodnim i državnim takmičenjima osvojili veliki broj medalja u seniorskoj, juniorskoj i pionirskoj konkurenciji, državne rekordere i reprezentativce ; Danijela Maljevića (višeboj), Milana Nikolića (sprinterske discipline), Luiđija Mazrekua  (400 m prepone), Ognjena Vojvodića (skok u dalj), Danila Vujičića (vlasnik sedam državnih rekorda, discipline od 100 do 400 metara), Aleksandru Matković (skok u vis i skok u dalj), Asli Suljević (kladivo), Jovanu Nikolić (bacačke discipline), Darinku Đuričković ( perspektivnu sportistkinju za 2015 godinu i nekadašnju petostruku prvakinju Crne Gore u pionirskoj konkurenciji u bacanju koplja i kugle), Petra Tomića (bacačke discipline), Anastasiju Pervovu (100 i 400 metara prepone), Saru Ratknić (seniorsku reprezentativku na 200 i 400 metara), Vlada Đurovića  (juniorski prvak na 1.500 i 3.000 metara), Mariju Kontić (discipline 100, 200 i 400 metara), Adelisu Badžović (skok u dalj) i Ognjena Baraća (110 metara prepone, državni rekorder).


Čestititajući im na svim ovosezonskim kao i uspjesima iz prethodnih par sezona, predjednik Opštine Dr. Zoran Srzentić je istakao da mu je zadovoljstvo ugostiti klub koji u lijepom svijetlu predstavlja grad Bar.

“Atletika sa pravom nosi naslov “kraljica sportova” i vi je na zaista izvanredan način promovišete a samim tim i našu sredinu. Ujedno, to je i bazični sport koji vas priprema i za dalji život. Ništa kao sport ne promoviše državu i on je pravi ambassador zemlje, a vaši uspjesi naš grad čine prepoznatljivim. AK Mornar, Opština i Savez će se potruditi da obezbijede dobre uslove i na tom poslu želim da svi zajedno budemo partneri. Mi ćemo sa svoje strane kao grad dati punu podršku, jer vaši uspjesi kako čujem će nam između ostalog omogućiti da Bar postane i trenažni atletski centar Balkana zašto ima predispozicije 280 sunčanih dana, povoljnu klimu, što će svakako doprinijeti produžetku turističke sezone” – kazao je Srzentić.


Predsjednik kluba Dragoslav Tomanović se zahvalio na prijemu i podršci koju klub ima od lokalne uprave, kao i na današnjem gestu, što je potvrda i signal kako je kazao da se radi dobro i kvalitetno, ali što ne znači da ne može još bolje.


Šef stručnog štaba Božidar Ičević je podvukao da su Dr. Dragoslav Tomanović, Dr. Aleksandar Vujičić i on neprekidno u klubu još od 1975 godine i da smo zajedno pratili kako klub sazrijeva, a trudili smo se da on bude prepoznatljiv svih ovih godina.

“I do sada smo imali razumijevanje i podršku od lokalne uprave, ali je ovo po prvi put da na ovakav način klub dobije podstrek za dalji i kvalitetniji rad. Dva puta za redom su naši juniori bili učesnici Kupa evropskih šampiona, a uz to naši seniori, juniori/ke i pioniri/ke  su među najboljim u zemlji. Potvrda tome je i poslednje takmičenje u Beranama gdje je AK Mornar na Državnom prvenstvu Crne Gore za mladje juniore i juniorke, od 96 medalja osvojio čak 42 (13 zlatnih, 15 srebrenih i 14 bronzanih). Dakle sve to pokazuje da smo ove godine na šampionatima Crne Gore, skoro u svim kategorijama bili dominantni. U klubu imamo podjednak broj dječaka i djevojčica, a iako nemamo kao klub učesnike npr. Olimpijskih igara ili Evropskih i Svjetskih šampionata, očekujem da se i tako nešto u budućnosti desi. Bili smo organizatori najvećih domaćih i evropskih takmičenja, a jedno takvo nas očekuje prve nedjelje oktobra. Biće to Jadranske atletske igre čiji je Bar organizator šesti put. Ujedno, naš gost krajem septembra (od 18. do 21.)  biće Dobromir Karamarinov prvi potpredsjednik Evropske atletske federacije. Tema tog sastanka biće i nastojanje da se atletska tartan staza obnovi ili reparira ali i da grad Bar postane trening centar zemalja Balkana za što je gdin Karamarinov lično zainteresovan zbog svih pogododnosti koje naš grad ima” – kazao je Ičević.


Na istu temu, Bara kao grada domaćina atletskog Trenažnog centra, ili otvaranje Sportske bolnice ili ambulatne koja je takođe neophodna kako atletičarima tako i svim sportistima govorili su pored predsjednika Opštine, Dr. Aleksandar Vujićić i trener i takmičar u AK Mornar Dragoljub Koprivica.

Ali prvenstveno za budućnost atletskog sporta u Baru i Crnoj Gori, najvažnije pitanje je rješavanje problema atletske tartan staze koja je dugi niz godina izraubovana i odavno sprema za rekonstrukciju, zajednička je konstatacija današnjeg sastanka.