Ostali sportovi

Crna Gora sa 17 takmičara na EP

izvor ; MINA | 02:05:2017 | 21:51:40


Izmit, glavni grad turske provinicije Kočaeli, od srijede do nedjelje biće domaćin 52. seniorskog prvenstva Evrope u karateu, na kojem će nastupiti i reprezentacija Crne Gore, saopšteno je iz Karate saveza.

Crnu Goru će predstavljati 17 karatista, koji će se nadmetati u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Odlukom selektora, Slavenka Bajića, u borbama pojedinačno nastupiće Nenad Dulović (do 60), Mario Hodžić (do 67), Vladimir Jović (do 75), Filip Vujadinović (do 84) i Almir Cecunjanin (preko 84).

Samo za ekipni nastup prijavljeni su Nikola Malović i Luka Ivanović.

U ženskoj konkurenciji, selektor Žarko Raković za nastup u Izmitu odredio je Anu Drašković (do 55), Jelenu Maksimović (do 61), Marinu Raković (do 68) i Draganu Konjević (preko 68).

One će činiti i ženski tim u borbama.

Selektor Jugoslav Bukilić za nastup u katama pojedinačno odredio je Mijata Vojvodića i Biserku Radulović.

Muški tim u katama nastupiće u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, dok će ženski činiti Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović.

Žrijeb je na programu u srijedu, dok će svi crnogorski takmičari u pojedinačnoj konkurenciji nastupiti u četvrtak.

Za petak planirani su nastupi timova u katama i borbama, dok su za subotu predviđene borbe za medalje u katama i borbama pojedinačno, kao i kod žena u borbama ekipno.

U nedjelju, posljednjeg dana šampionata, za medalje boriće se kata timovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i muški timovi u borbama.

Direktor reprezentacije, Dragoljub Fatić, kazao je da su rezultati na Balkanskom prvenstvu i međunarodnim turnirima dobra najava uspješnog nastupa crnogorskih karatista na šampionatu.

On je istakao da će reprezentacija u Turskoj nastupiti u kvalitetnom sastavu. 

"Kroz nastupe na Balkanskom prvenstvu i međunarodnim turnirima, kao i pripremama, kojih je na žalost moglo i trebalo biti više, možemo se nadati dobrom nastupu i osvajanjem bar jedne ili dvije medalje. Ženska selekcija u borbama pojedinačno predvođena najboljom sportiskinjom Crne Gore za 2016. godinu, Marinom Raković, kao i osvajačicama evropskih medalja, Draganom Konjević i Jelenom Maksimović, ima najviše šanse da se domogne pobjedničkog postolja”, kazao je Fatić.

On smatra da velike šanse za medalju ima i ženski tim u borbama, u kojem je, osim njih tri, i Ana Drašković.

“Muška reprezentacija je dosta podmlađena, ali će nastupiti sa odličnim mladim takmičarima, osvajačima evropskih i svjetskih medalja u konkurenciji mlađih seniora Nenadom Dulovićem, Mariom Hodžićem i Vladimirom Jovićem, koji su budućnost crnogorskog karate. Ekipa u borbama nakon odličnog nastupa u Lincu je, takođe podmlađena, tako da očekujemo da i oni daju svoj maksimum”, kazao je Fatić.

On je podsjetio da će crnogorski karate u Izmitu poslije dužeg vremena imati predstavnike u katama ekipno, u obje konkurencije.

Crna Gora od sticanja nezavisnosti ima šest medalja sa šampionata Evrope i sve su bronzane.

Bronzane medalje osvajali su Marina Raković (2012 na Tenerifama, 2013. u Budimpešti i 2015. u Istanbulu), Jelena Maksimović (2014. u Tampreu), Dragana Konjević (2016. u Monpeljeu) i ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Biserka i Tijana Radulović (2007. u Bratislavi).

Crnogorsku delegaciju u Izmitu, koja broji 26 članova, predvodiće potpredsjednik Karate saveza Vladimir Joković.