Ostali sportovi

Šansa za Stefana Bajčetu

| 16:02:2017 | 19:26:38


Na UCI Kampu mladih svjetskih talenata u Švajcarskoj
 
U švajcarskom gradu Aiglu blizu Lozane gdje je smješten administrativni i sportski centar svjetskog biciklizma od 10 februara održava se Trening kamp mladih talenatra i nada svjetskog biciklizma. Na njemu učestvuje i mladi talentovani Baranin Stefan Bajčeta.

Na okupu je 39 mladih biciklista iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra. Hrvatske, Finske, Češke, Slovenije, Bjelorusije, Makedonije,Islanda, Kosova, Turske, Moldavije, Slovačke i još nekoliko evropskih država.

Troškove boravka odabranih mladih biciklističkih talenata i stručnog tima snosi Međunarodna biciklistička unija - UCI, dok je adekvatno opremanje učesnika bilo u obavezi Nacionalnih biciklističkih federeacija.


Prvi dani treninga bili su posvećeni testiranju  učesnika, njihove brzine na brdskim stazama i na Velodrumu.

Testiranje je vršeno intervalno na 6 i 30 sekundi, pa 4 minuta - uporedo na brdskoj stazi i na  Veloidrumu.
Slijedile su potom vježbe u teretani, a na programu su bili i  treninzi po grupama trajanja po 2, 5 sata- sve uz timske hronometre na kraćim distancama do 5 km.

Takođe, na programu su bila i WATTBIKE testiranja, orjentacije u prostoru, odabira staza, čitanje karata opravke bicikla i sl.
Medicinski stručnjaci su snimali učesnike u ranim jutarnjim satima utvrđujući njihove fizičke parametre, mjerili visinu, težinu, količinu masnog tkiva, fotografisali, pa potom prelazili na biciklističke treninge na terenu s tim - što je svaki dio dana bio u potpunosti ispunjen.


Cilj je da se odabere jedan tim najtalentovanijih o kome bi se u naredne 4 godine olimpijskjog ciklusa brinula Međunarodna biciklčistička unija - UCI.

Rad na Trening kampu UCI prati veliki broj menadžera Profi - biciklističkih klubova sa ciljem popunjavanja svojih sastava mladim talentima.

Sve ovo smo saznali od crnogorskog kandidata – mladog i talentovanog barskog bicikliste Stefana Bajčete koji će po povratku u rodni grad imati što da prenese mladim takmičarima Biciklističkog kluba ,,MORNAR,, iz Bara.

Na nama je da mu poželimo uspješan nastavak boravka u Trening kampu UCI  i iskoristi svoju šansu da uđe u odabrani tim Međunarodne biciklističke unije - UCI, jer mu je potrebna još snažnija podrška svih struktura u gradu i zemlji, stoji u obraćanju medijima Biciklističkog saveza Crne Gore.