Ostali sportovi

Kineski zmaj pokorio šahovski svijet u Gruziji

izvor; ŠSCG | 05:10:2018 | 14:28:01


Šahisti Crne Gore 36, šahistkinje 55 u Batumiju – Vanja Drašković izabran za počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije !!!

43. Šahovska olimpijada u Batumiju završena je dvostrukom pobjedom kineskih selekcija.

U muškoj konkurenciji tri ekipe dijele prvo mjesto sa istim brojem meč bodova.  Po dopunskim kriterijumima zlato je pripalo Kini, srebro Sjedinjenim američkim državama a bronza Rusiji. Sa bodom manje slijede Poljska i Engleska.

U ženskoj konkurenciji prvo mjeto dijele Kina i Ukrajina ali su Kineskinje bolje po dodatnim kriterijumima. Treće mjesto zauzela je ekipa Gruzuje  dok je glavni favorit Rusija tek na četvrtom mjestu.

Muška selekcija Crne Gore zauzela je sa pet pobjeda, četiri neriješena meča, dva poraza i 14 meča bodova  36. mjesto u konkurenciji 185 zemalja. Prema rejtingu bilo smo rangirani na 47. mjestu. Iz zemalja regiona ispred nas su Hrvatska (26) i Slovenija (32) sa istim brojem meč bodova (14) ali sa boljim dodatnim kriterijumima.

Naša ženska selekcija  je sa 12  meč bodova (pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza) zauzela 55.mjesto u konkurenciji 151 zemalja. Od zemalja regiona ispred nas su Srbija na 22.mjestu, Slovenija na 31 i Hrvatska na 39.  Naša selekcija je prema rejtingu bila rangirana na 70. mjestu.

Iz Batumija još dvije lijepe vijesti za Crnu Goru.

Naš sugrađanin Veselin Vanja Drašković je izabran za počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije a Jovan Milović je izabran za predsjednika 1.5 zone FIDE. Ovu zonu čine Albanija, Grčka, Turska, Srbija, Crne Gora, Jermenija i Gruzija.
 
Island (44) – Crna Gora (47): 1,5 :2,5     
Steingrimsson, Hedinn   GM   2573     remi   Đukić Nikola GM 2511
Hjartarson, Johann        GM   2530      0-1    Blagojević Dragiša  GM 2479
Stefansson, Hannes       GM   2502     remi   Kosić Dragan  GM         2465
Kjartansson, Gudmundur  IM 2428   remi   Drašković Luka  IM 2449

Ekvador (50) – Crna Gora (70): 2:2       
         
Fierro Baquero, Martha L. IM 2369     remi   Milovic, Aleksandra   WIM     2176
Heredia Serrano, Carla WGM 2159    remi   Stojanovic, Marija R   WIM    2113
Ortiz Verdesoto, Anahi WFM 1954      remi   Koljević  Nikolina WFM 1898
Sarmiento Robles, Paula WFM 1750  remi   Radošević Nevena  WCM 1600
 
Muška reprezenatcija je pobjedom protiv veoma dobre selekcije Islanda uspješno završila svoj nastup na olimpijadi.

U meču muških selekcija  prvi je remizirao Luka Dršakovič. On nije uspio da postigne prednost u otvaranju  bijelim figurama pa je nakon serija izmjena remi sklopljen ponavljanjem poteza  u složenoj završnici.

Ubrzo zatim je remizirao Dragan Kosić koje je u daminoj indijskoj odbrani uspješno parirao svim pokušajima bijelog i uspio da osvoji pješaka. U reduciranoj topovskoj završnici to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Prednost našoj ekipi donio je Dragiša Blagojević koji je odličnom igrom potpuno nadigrao Johana  Hjartansona u holandskoj obrani.

Đukić je u grinfeldovoj odbrani izabrao varijantu u kojoj žrtvovao dva pješaka ali zauzvrat imao stalnu inicijativu. Igra je zadržala takav karakter do samog kraja pa je u momentu sklapanja remija bijeli imao dva pješaka više ali bez ikakvih šansi da pokuša da igra na pobjedu.

Naša muška reprezantacija je  sa 14 osvojenih meč bodova zauzela 36.mjesto.

Najbolji u ekipi bio je Nikola Đukić sa 7 poena iz 11 partija i perfomansom od 2604 poena.

Ženska reprezentacija je svoj nastup na olimpijadi završila neriješenim mečom.

Poslije pet uzastopnih pobjeda Aleksandra Milović je remizirala. Njena protivnica je izabrala čvrstu varijantu gdje Aleksandra crnim figurama nije uspjela “da zamuti vodu”. Nakon dugog pozicionog nadmudrivanja remi je sklopljen u dalekoj topovskoj završnici. 
 
Nikolina Koljević je potvrdila da smo dobili veoma jaku i pouzdanu igračicu. Crnim figurma je u taraševoj odbrani lako parirala svim  pokušajima bijele i remizirala u završnici raznobojnih lovaca.
 
Nevena Radošević je danas igrala veoma dobro. U daminom gambitu stalno je imala blagu prednost. Njena protivnica je uspješno parirala i remi je sklopljen u dalekoj završnici sa reduciranim materijalom.
 
Strpljivom igrom Marija Stojanović je osvojila pješaka i dugo pokušavala da realizuje svoju nadmoć u završnici u kojoj su obje strane imale po damu i topa. Nažalost, partija je završena remijem a time je propuštene prilika  da pobjedom završimo dobar nastup na olimpijadi.
 
Pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza sa osvojenim 55. mjestom je učinak naše ženske reprezentacije što je obzirom na to da smo ekipu u potpunosti podmladili  dobar rezulatat.

Najbolja u našoj bila je Aleksandra Milović sa 6,5 pona iz 8 partija i perfomansom od 2315 poena.