Ostali sportovi

Dva remija uoči poslednjeg kola Olimpijade u Gruziji

izvor; ŠSCG | 05:10:2018 | 06:28:54


Crna Gora (47) – Kolumbija (58): 2:2    
Đukić NikolaGM  2567             1-0     Gallego Alcaraz, Andres Felipe  IM 2511
Blagojević Dragiša GM  2476  0-1    Rios, Cristhian Camilo IM     2465
Drašković Luka   IM     2449  0-1    Sanchez, Sebastian Felipe       IM     2424
Kalezić Blažo       IM     2448   1-0    Martinez Romero, Martin        IM     2438

Dominikanska republika (89) – Crna Gora (70): 2:2
Castillo Pena, Patricia Evarista WIM 2176  1-0    Milovic, Aleksandra  WIM
Hazim Gonzalez, Elizabeth      WIM 2113   remi   Stojanovic, Marija R   WIM
Diaz Cesar, Wilsaida Pieranlly          1898   0-1    Koljević  Nikolina  WFM remi
Rosario Almanzar, Raydily               1600   remi   Radošević Nevena  WCM

Seniori nijesu uspjeli da savladaju Kolumbiju.

Nikola Đukić je doveo našu ekipu u vođstvo. Igrana je veoma komplikovana varijanta sicilijanske odbrane u kojoj je naš šampion pokušao da svog a pješaka promoviše u damu a crnu svoje šanse tražio u napredovalim pješacima u centru. Prvo je crni žrtovao kvalitet a zatim je bijeli vratio istom mjerom. U ključnom trenutku crni je izabrao pogrešno polje sa kojeg je damom mogao da napadne bijelog kralja i umjesto u remi  došao u uzgubljenu poziciju. 

Blagojević se branio slovenskom odbranom a bijeli je odabrao varijantu sa žrtvom pješaka. Stalno je vršio pritisak na crnu poziciju i postepeno pojačavao poziciju. Crne  lake figure su bile pasivne a kada je bijeli zaprijetio da topom i skakačem ugrozi crnog kralja crni je predao. To je prvi poraz našeg velemajstora koji je igrao odlično na olimpijadi.

U francuskoj odbrani Drašković nije postigao prednost u otvaranju i partija se kretala u okviru ravnoteže. U jednom trenutku izabrao je pogrešan plan a crni je iskoristio tu nepreciznost i preuzeo inicijativu. Osvojio je pješaka i preveo igru u dobijenu završnicu.

Martinez Romero je u klasičnoj varijanti francuske odbrane žrtovao protiv Kalezića sve što  je bilo pri ruci. Išao je striktno na mat.  Crni se hladnokrvno i precizno branio i dobio partiju.

Ženska reprezentacija je propustila da savlada Dominkansku republiku.

Aleksandra Milović je još jednu partiju odigrala u svom, sada prepoznatljivom stilu. Originalno je odigrala otvaranje, nastavila sa sjajnom igrom u središnjici i prevela igru u dobijenu završnicu.

Marija Stojanović je nakon dugog laviranja uspjela da osvoji pješaka ali kako je to vodilo u završnicu raznobojnih lovaca to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Nikolina Koljević je u malo boljoj poziciji previdjela međupotez protivnice nakon koje se njena pozicija srušila kao kula od karata.

Nevena Radošević je  odlično odigala partiju, nadigrala protivnicu, osvojila pješaka i kada se očekivala rutinska realizacija grubo je pogriješila i partija je završena remijem.

Kinezi su nanijeli prvi poraz Poljacima. Amerikanci su minimalno savladali Jermeniju, Rusija Englesku a Francuska Hrvatsku.

Kod žena dva derbija visokog rizike Ukrajina – Rusija i Azerbejdžan -Jermenija su završeni neriješeno sa sva četiri remija.

Održani su i izbori za predsjednike Svjetske i kontinenatalnih šahovskih federacija.

Novi predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) je Arkadije Dvorkovič iz Rusije. On je imao više glasova od glavnog konkurenta Jorgosa Makropulosa.

Novi predsjednik je šahovskom svijetu poznat kao dobar šahista amater i sin čuvenog šahovskog radnika i jednog od najboljih šahovskih sudija Vladimira Dvorkoviča.

Ostalima daleko poznatiji kao bivši potpredsjednik Ruske vlade i predsjednik organizacionog odbora Svjetskog prvenstva u fudbalu -  Rusija 2018. Zbog toga i ne čudi da je odmah dobio čestitku od predsjednika Svjetske fudbalske federacije.

Zurab Azmajparašvili je ponovo izabran za predsjednika Evropske šahovske unije (ECU). Bivši prvak Evrope je bio bez protiv kandidata.