Ostali sportovi

EP u Shotokanu sljedeće godine u Baru

| 25:06:2018 | 20:47:28


Evropsko prvenstvo u Shotokanu, biće održano 12, 13. i 14. aprila 2019. godine u Sportskoj dvorani Topolica u Baru. Na ovom takmičenju će biti 27 zemalja učesnica sa preko 1200 učesnika i 150 internacionalnih sudija

To je epilog sastanka koji je održan u barskom hramu sporta.

Naime, predstavnici Svjetske Shotokan karate-do organizacije, koju su činili predsjednik Shotokan karate-do organizacije Ujedinjenih nacija Aurel Patru, predsjednik obezbjeđenja svjetske Shotokan karate-do organizacije Kristian Popesku, član Borda direktora svjetske Shotokan karate-do organizacije i predsjednik Shotokan organizacije Srbije Milorad Ćopić, predsjednik svjetske Shtokan karate-do organizacije za Crnu Goru Goran Mićović i tehnički direktor Shotokan karate-do organizacije Crne Gore Miloš Zečević, sastali su se sa direktorom Sportsko-rekreativnog centra Bar Branislavom Nenezićem i predstavnikom Opštine Bar, potpredsjednicom Opštine Slađanom Živanović.

Shotokan je stil karatea, nastao pod uticajem različitih borilačkih vještina, a osnovao ga je majstor Funakoši Gičin sa svojim sinom Jošitakom. Funakoši je čovjek koji je 'zvanično' donio karate sa Okinave u Japan, iako su Kenva Mabuni, Motobu Čoki i drugi Okinavljani aktivno predavali karate u Japanu i prije toga. Šoto je bio pseudonim kojim je Funakoši potpisivao svoju poeziju, a znači „borovi talasi“, dok kan znači „kuća“. I iz tog razloga šhotokan je bio naziv za dvoranu u kojoj je on trenirao svoje učenike. Šhotokan je jedan od najvećih svjetskih karate stilova (sedam najvećih su šotokan, šorin-rju, vado-rju, šito-rju, godžu-rju, kjokušin, i kenpo)

Shotokan Karate-do International Federation (SKIF) je najveća šotokan karate organizacija na svijetu, sa više od dva i po miliona članova, u stodvadeset zemalja.

Federaciju je osnovao Kanazava Hirokazu 1978. godine, posle žestokog razlaza u JKA.

Godinu dana od osnivanja SKIF-a postojalo je trideset ogranaka u Japanu i osam u svijetu.

Zvanična inauguracija održana je 12. oktobra 1979. godine Tokyo Kaiyo Kaikan-u.

Dvije godine nakon inauguracije, odražano je prvo Nacionalno prvenstvo na Kitasato univerzitetu.

Prvo SKIF svjetsko prvenstvo održano je 1983. godine zajedno sa trećim nacionalnim prvenstvom u Jojogi sportskom centru.

U većini, najvećih zemalja članica japanski karateka visokog ranga nalazi se najestu stalnog glavnog instruktora.

Evropski ogranak SKIF-a jeste Shotokan Karate-do International European Federation (SKIEF, u kom se na mjestu glavnog instruktora nalazi Asao Širo 9. dan.

Hanši Asano je bio jedna od ključnih figura u osnivanju SKIF-a.

U svojoj autobiografiji „Karate - Moj život“ objavljenoj 2002. godine (izdavač: Nikkon Budokan Foundation) Kanazava objašnjava okolnosti koje su dovele do njegovog razlaza sa JKA i osnivanja SKIF-a.