Ostali sportovi

Dobri rezultati na Igrama malih zemalja u Lihtenštajnu

izvor; ASCG | 12:06:2018 | 07:45:16


U Lihtenštajnu su održane Igre malih zemalja Evrope na kojima su nastupili predstavnici 18 država  Evrope sa preko 350 takmičara.

Sa deset ispunjenih normi za drugi šampionat ovog novoforminarnog takmičenja, crnogorski atletičari su ostvarili izuzetan uspjeh, među kojima i dvoje Barana Ljiljana Matović-dalj i Srđan Marić-400m.

Pored njih normu su ispunili Marija Vuković –vis, Slađana Perunović-3.000m, Anđela Drobnjak -dalj, Kristina Dubak -100m,Tomaš Đurović-kugla, Ivan Kukuličić-disk , Luka Rakić-200m i Kristina Rakočević - bacanje diska. Međutim, Tomaš  Đurović u posljednjem trenutku otkazao je učešće u disciplini bacanje kugle zbog povrede, dok je  Kristina Rakočević nastupila u istom terminu na Mediteranskom šampionatu za mlađe seniorke U23 u bacanju diska u Jesolu u Italiji.

Prvenstvo je izvaredno organizovano u Šanu u organizaciji Atletske federacije Lihtenštajna na prekrasnim sportskim atletskim  borilištima i u divnom ambijentu.

Sjajan rezultat sa dvije osvojene medalje su ostvarile zlatna Marija Vuković u skoku u vis i srebrna Ljiljana Matović u  skoku u dalj sa ličnim rekordom 5,95m.

Ivan Kukuličić je ovojio 4.mjesto sa rezultatom 55,48 metara, dok je Luka Rakić u trci na 200m osvojio 6.mjesto sa rezultatom 21.64, što je njegov najbolji rezultat ove sezone.

Slađana Perunović je u trci na 3000m osvojila 5.mjesto sa rezultatom 10:26,81. Kristina Dubak je na 100m osovjila ukupno 12 mjesto sa rezultatom 12,38 sekundi i izjednačila rekord Crne Gore za mlađe seniorke koji je postavila prošle godine na MOSI igrama u Pljevljima.

-“Zadovoljan sam sa nastupom svih naših takmičara koji su uzeli učešće,  jer su ostavrili svoje najbolje lične rezultate u ovoj sezoni i time pokazali da su opravdano izborili nastup na ovom izuzetno jakom šampioantu.Takmičeri iz naše zemlje su još jednom potvrdili da se u ASCG radi stručno i da crnogorska atletika ima potencijale za najveće uspjehe, s obzirom na kvalitet koji vlada na šampionatima i posebno velika masovnost učesnika“ - istakao je selektor Osman Erović.

Predsjednik Svjetske atletske federacije zadovoljan radom ASCG

Predsjednik Svjetske atletske federacije Lord Sebastijan Kou sa svojim saradnicima i predsjednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansenom održali su sastanak sa rukovodiocima svih zemalja učesnica šampionata i upoznali ih sa planovima sa daljim razvojom ovog takmičenja kao i ostalih takmičenja koja se planiraju u narednoj godini.

Za Evropu najveći događaj ove godine je Evropski šampionat u Berlinu od 7.do 12.avgusta, gdje će nastupiti rekordan broj učesnika iz zemalja sa ispunjenim normama, a iz Crne Gore normu su već ispunili: Kristina Rakočević u bacanju diska, Marija Vuković u skoku u vis, Tomaš Đurović u bacanju kugle kao i Slađana Perunović koja će nastupiti u disciplini maraton za koju nijesu propisane norme.
Predsjednik Svjetske atletske federacije Lord Sebastija Kou posebno se zadržao u srdačnom razgovoru  sa crnogorskim zvaničnicima na šampionatu i nije krio oduševljenje da iz male Crne Gore ima 10 ispunjenih normi za ovaj šampionat.

„U razgovoru je istaknuto da su zadovoljni organizacijom funkcionisanja ASCG i izvarednom saradnjom sa predsjednikom Miloradom Vuletićem i rezultatima koje je crnogorska atletika ostarila pod njegovim rukovodstvom uz nadu da će se tako nastaviti  i u narednom periodu gdje očekuju da se riješi najveći problem crnogorske  atletike, a to je izgradnja stadiona u Glavnom gradu Crne Gore. Izrazili su interesovanje i želju da iduće godine prisustvuju Igrama malih zemalja Evrope koje će se održati u Crnoj Gori, a posebno takmičenjima  u atletici koja će organizovati ASCG, nadamo se na renoviranoj stazi u Baru“- istakao je generalni sekretar Milan Madžgalj.

Ovo takmičenje je realizovano po programu Evropske atletske federacije za 18 država Evrope: Crnu Goru, Lihtenštajn, Abaniju, Andoru, Jermeniju, Azerbjdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kipar, Gruziju, Gibtaltar, Island , Kosovo, Maltu, Luksemburg, Makedoniju, Monako, Moldaviju i San Marino, uz učešće oko 350 takmičara.