Ostali sportovi

U Baru osnovan novi atletski klub „Tempo“

by Ilija Kovačević / foto privatna arhiva | 24:04:2018 | 22:32:43


Barska i crnogorska atletska sportska porodica od kraja marta (30. mart 2018. godine) je bogatija za još jedan klub – AK „Tempo“, čiji je idejni tvorac dugogodišnji sportski radnik, Željko Ćavar.

-Krajem marta završene su sve formalnosti oko registracije u Ministarstvu sporta Crne Gore. Morali smo da prođemo stroge kontrole što svakako pozdravljam jer samo tako naš sport može biti još bolji i kvalitetniji. Prvi dio posla je uspješno završen a sada se okrećemo možda onom težem, stvaranju rezultata, kazao je „alfa i omega“ novoosnovanog AK „Tempo“, Željko Ćavar koji je Višu trenersku (atletika) završio u Beogradu.

Ćavar nije nepoznat barskoj i crnogorskoj sportskoj javnosti.

Još davne 1981. godine na nagovor jednog od osnivača AK Mornar Milenka Mima Vukotića je počeo da se druži sa atletikom, dobivši jednu grupu sa kojom je uspješno radio.

Pored atletike, svih ovih godina je paralelno radio i pomagao brojnim sportskim klubovima i sportistima.

Četiri godine je radio u FK Mornar, dok je 11 godina bio kondicioni trener NBA zvijezdi, Baraninu Aleksandru Saši Pavloviću, naravno u ljetnjim mjesecima kada je Pavlović boravio u svom rodnom gradu, kao i još jednom istaknutom barskom sportisti Ivanu Kecojeviću, sada fudbaleru španskog Kadiza koji je trenutno u Drugoj ligi Španije.

Prije par dana u jednom poznatom barskom lokalu sa svojim prijateljima, sportskim radnicima i medijskim poslenicima zvanično je promovisao početak rada novog kluba.

Na ovom druženju su predstavljeni i članovi Upravnog odbora kluba na čijem je čelu predsjednik kluba i trener Željko Ćavar, te članovi, odnosno saradnici na čiji je nagovor i podršku između ostalog započeo život novi atletki klub; Nikola Nikica Kovačević, Frano Marović, Šukri Papazi i Savo Bošković, uz nezaobilzanog „fizija“ Nikolu Orlandića, gdje kako je rekao Ćavar takođe ima veliku podršku.

-Dugo sam u sportu, odnosno od 1981. godine. Radio sam u mnogim sportovima indirektno ili direktno, ali svakako moja prva ljubav je atletika. Oduvijek sam imao želju da osnujem svoj klub i ovih dana su se uz podršku mojih prijatelja stekli uslovi za tako nešto, kaže Ćavar i dodaje;

Uvijek mi je prevashodni cilj bio kvalitet a ne kvantitet, pa će tako biti i ubuduće. Insistiraću da u ovom klubu bude mjesta za talentovane, vrijedne, hrabre i one koji svakako žele da se okušaju, odnosno da im pomognem da ispune visoke ciljeve, standarde i norme, svakako i one koji žele da upoznaju ovaj lijepi sport, ističe Ćavar.

-Na početku ovog mog posla imam zaista lijepu saradnju sa AK „Sanja“ iz Bara, gdje su do sada u tom klubu po dogovoru i trenirala dva sadašnja moja člana. Naime, člnaovi AK „Tempo“ od prvog dana su talentovani 15-to godišnjaci Amir Papazi i Dušan Đurnić. Dogovor je bio da oni treniraju u „Sanji“ do formiranja mog kluba, i za sada mogu da kažem da sam zadovoljan kako sve funkcioniše na početku ovog posla. Papazi je u disciplini „koplje“ za sada prvi crnogorski junior koji je ispunio normu za EP i sa novim crnogorskim rekordom dužinom 62 metra i 32 centimetra. Momak iz takmičenja u takmičenje napreduje, a normu je ispunio na Zimskom bacačkom kupu u Baru. Prije EP za juniore koje je planirano za jul mjesec u mađarskom Đeru, očekuje nas i Balkansko u Bugarskoj u junu mjesecu i iskreno bio bih zadovoljan da na jednom od ta dva velika takmičenja, pričam realno, postignemo dužinu od 64 ili 65 metara. Vrijedno radimo, ali kao što znate, sport je to i treba da se sklopi dosta kockica kako bi se došlo do kvalitetnog rezultata. Uglavnom, imamo želju, pa se nadam da ni rezultati neće izostati.

Pored ovog momka, imam još jednog 15-to godišnjaka Dušana Đurnića (kladivo) koji je zaista talentovan momak. Nadam se da će u bliskoj budućnosti biti vidljivi i njegovi rezultati, a ono što je bitno Đurnić ima volju i želju za napredovanjem, završio je priču o dvojici talentovanih dječaka, trener AK „Tempo“ Željko Ćavar.