Košarka

Skupština ABA: 12 klubova, Superkup, u planu B liga...

izvor ; sportklub.rs | 24:05:2017 | 10:47:07


Na Skupštini ABA lige u Zagrebu donijeta je odluka da naredne sezone u regionalnom takmičenju učestvuje 12, a ne 14 klubova.

Po tri kluba naredne sezone u ABA ligi daće Srbija i Hrvatska, a po jedan Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Preostala dva mjesta idu državama čiji klubovi su ostvarili najbolji koeficijent u protekloj sezoni, a to su Srbija i Crna Gora.

Donijeta je odluka i o organizaciji Superkupa u Baru, a rečeno je i da bi to trebalo da postane tradicija.

Naredne sezone u ABA ligi će igrati Cedevita, Zadar, Cibona, Union Olimpija, Igokea, Budućnost VOLI, MZT Skopje Aerodrom i Mornar, kao i četiri srpska kluba koja ostvare plasman kroz Superligu Srbije.

Odlučeno je i da naredne sezone bude održano nekoliko U19 turnira, kao i da se u najkraćem roku pokrene drugi rang ABA takmičenja.

"Poslije zaključka da je iza ABA liga j.t.d. izuzetno uspješna sezona, Skupština klubova je na sastanku održanom 23.5.2017. godine u hotelu International, u Zagrebu, donijela niz odluka u cilju daljeg jačanja i unapređenja takmičenja. ABA liga j.t.d. se dodatno učvrstila kao veoma snažan brend i pokretač razvoja košarke u regionu, potvrdili su finansijski, sportski i marketinški izvještaji za sezonu 2016/17. U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast posjeta na oficijelnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga j.t.d. je po svim osnovama napravila korak naprijed, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj. U skladu sa tim postavljene su jasne smjernice i prioriteti u daljem radu. ABA liga j.t.d. je u sezoni 2016/17 ostvarila finansijsku dobit koja će u skladu sa jednoglasnom odlukom Skupštine biti ravnomjerno podijeljena na klubove učesnike. U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 učestvuje 12 klubova", navodi se u saopštenju regionalnog takmičenja.