Košarka

Nikad bolja košarkaška atmosfera u gradu pod Rumijom

by Milan Vujović | 20:03:2017 | 21:44:30


Na Đoka i njegov Mornar se računa

Košarkaški klub Mornar ove, 2017. godine, živi svoje najbolje dane u 43 godine dugoj istoriji. U protekloj sezoni igrao je u Ligi šampiona, sa klubovima iz Španije, Francuske, Italije, Litvanije, Belgije, Srbije i Hrvatske i bio je u svim mečevima ravnopravan takmac, osim na Tenerifima i u Strazburu gdje je ubjedljivo poražen, a debitantsku sezonu u regionalnoj ABA ligi završio je u sredini tabele, na sjajnom osmom mjestu. Osim toga, nikad nije bio bliži osvajanju domaćeg kupa nego sredinom februara kada je u finalu, u punoj dvorani “Topolica”, u finišu izgubio meč s podgoričkom ekipom Budućnost Voli 72:68.

Košarka se na velika vrata vratila u grad pod Rumijom poslije punih 20 godina. Te 1997. godine Mornar se plasirao u ondašnji “Kup Radivoja Koraća”, ali u Evropu nije mogao, jer se organizaciono urušio. Bio je prinuđen da u sezoni 1999/2000. počne od nule, od Druge crnogorske lige. Otada traje neprekidan uzlet Mornara, koji je kulminirao prošle godine kada se plasirao u ABA ligu i igrao u sva tri finala u takmičenjima u kojima je nastupao – Balkanskoj ligi i domaćem kupu i prvenstvu. Svi rivali Mornara, uprkos tome što su u Baru bili uglavnom gubitnici (Mornar je u domaćoj Erste ligi, prije plej ofa, dobio 24 utakmice zaredom, bez poraza!) isticali su gostoprimstvo domaćina i organizaciju rada u klubu na vrhunskom nivou.


Uzlet kluba na svim nivoima neraskidivo je povezan sa Đorđijem Đokom Pavićevićem. Nekadašnji, dugogodišnji talentovani bek Mornara i (u kraćem periodu) Budućnosti u proteklih 17 godina, otkako je preuzeo kormilo Mornara, prošao je trnovit put u nastojanju da od Bara napravi košarkaški centar, najznačajniji na Jadranskom moru. Često ostavljen sam na vjetrometini, nije se obeshrabrivao poslije poraza i razočarenja. Uvijek je pred sobom imao zacrtani cilj prema kojem je stremio bez velike pompe i samoreklame, ali odlučno: nekad je cilj bio vezan za golo preživljavanje, nekad da se bude uz bok neprikosnovenoj Budućnosti, nekad da se forsiraju mladi crnogorski igrači...  Usput je organizaciju rada u klubu podizao na sve viši nivo.


Kada je na početku pretprošle sezone, na predstavljanju ekipe u hotelu “Sidro”, kazao da je isključivi cilj kluba ABA liga, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom, smatrajući da je plan preambiciozan. Ali, to je bila najbolja sezona u istoriji kluba – Mornar je ostvario san generacija barskih košarkaša, plasirao se u regionalnu ABA ligu, da se takmiči sa najvećim klubovima bivše Jugoslavije, njenim višestrukim šampionima: Crvenom zvezdom, Partizanom, Cibonom, Olimpijom, Zadrom i drugim, novostvorenim, uglednim klubovima poput zagrebačke Cedevite.


O fantastičnoj atmosferi u dvorani “Topolica” tokom protekle sezone sve je već rečeno – bilo je to navijanje na najvećem mogućem novou. Navijalo se svih 40 minuta, zdušno, za svoj klub, bez ijedne ružne riječi upućene gostima. I nije čudo što su predstavnici svih klubova, bez kurtoazije, veličali gostoprimstvo Barana, uz iskrenu želju da i dogodine budu ABA ligaši.

Ono što posebno plijeni pažnju jeste činjenica da se u Baru računa na Đoka Pavićevića i njegov Mornar kad je bilo koja akcija sa dobrom namjerom u pitanju. Jer, ako je podrže Đoko i Mornar unaprijed je “osuđena” na uspjeh. Tako je bilo kad je mala Selena Mandić išla u Ameriku na liječenje, tako je bilo i nedavno kad je prihod sa međunarodnog turnira za kadete do 16 godina uplaćen za izgradnju dnevnog Centra za djecu s posebnim potrebama u Baru.

I zato je logično što je KK Mornar od strane novinara proglašen za “barski brend”, po kome će se u godinama koje slijede prepoznavati Bar, jedan od najperspektivnijih gradova u Regionu.


Otišli Tejtum i Anderson

Inače, po završetku takmičenja u ABA ligi košarkaši Mornara su dobili šest dana odmora. Danas počinju pripreme za plej of državnog prvenstva, u kojem se četvrtfinale i polufinale igra na dvije dobijene utakmice, a finale na tri. S obzirom da u ekipi, u domaćem šampionatu, mogu da budu samo tri stranca, Mornar je završio saradnju sa Amerikancem Tejtumom i Kanađaninom Andersonom. Sada su u ekipi trojica stranaca, Amerikanci Voler i Džons i Srbin Vitkovac, a uskoro će se znati ko je još prekobrojan, jer postoji mogućnost da se vrati centar Elis, nakon, neočekivanog i, po svemu sudeći, neuspješnog izleta na Filipine.

Na prvom treningu neće biti Teja Volera, pošto se njegova supruga porodila u Parizu, gdje je bračni par proveo ovaj mini odmor najefikasnijeg igrača barskog ABA ligaša. Volerovi su dobili sina.