Košarka

Košarkaški juniori počeli pripreme, od prvog jula u Baru

izvor; MINA | 14:06:2018 | 11:10:29


Muška juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore okupila se danas u Podgorici i nekopletna šppočela pripreme za Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina.

Selektor Boško Radović može da računa samo na igrače rođene 2000. godine, dok će ekipa biti kompletirana 15. jula, nakon Svjetskog prvenstva.

Radović računa na 26 igrača, od kojih će se u prvom dijelu priprema naći 15. Među njima je i član barskog Mornara Vlarimir Marljukić.

Na spisku suIgor Drobnjak (Mega), Pavle Titić (Barselona), Andrea Vulević (Sutjeska), Danilo Brnović (CBA), Nikola Žižić (Barselona), Aleksandar Kartalović (Lovćen), Vladimir Marljukić (Mornar), Luka Žugić (Junior), Balša Pavićević (Jedinstvo), Dimitrije Radusinović (Budućnost Voli), Marko Vujičić (Budućnost Voli), Novak Obradović (Dinamik), Sava Razić (Italija), Aleksa Jovanović (Džoker), Vasilije Vučinić (Jedinstvo).

Pripremama će se 15. jula priključiti Jovan Kljajić (Gran Kanarija), Stefan Vlahović (Betis), Bojan Tomašević (Crvena zvezda), Viktor Vujisić (Budućnost Voli), Đorđije Marinović (Studentski centar), Feđa Pajović (Budućnost Voli), Vasilije Vučinić (Jedinstvo), Danijel Marsenić (Herlev), Nikola Bojičić (MNE Team), Luka Živanović (Budućnost Voli) i Marko Kljajević (Mega).

Selektor Radović kazao je da su se svi igrači koji su pozvani odazvali pozivu.

"Imamo specifičnu situaciju, prvi put jedna naša reprezentacija igra Svjetsko prvenstvo, kadeti koji su prošle godine izborili to nastupiće u Argentini. Zbog male baze igrača ne možemo priuštiti dvije ekipe, jednu koja će igrati Svjetsko prvenstvo, drugu za Evropsko, pa ćemo čekati košarkaše koji igraju Mundobasket, oni će se priključiti desetak dana pred šampionat. Pitanje je da li će biti povrede, umora, sve su to stvari o kojima razmišljamo", kazao je Radović.

On je naglasio da je uprkos svemu optimista.

"To su okolnosti koje nam ne idu na ruku, a ostalo je u redu. Najvažnije je izboriti opstanak i obezbijediti kontinuitet juniorima da se takmiče u elitnom rangu", rekao je Radović.

Crnogorski košarkaši na šampionatu Evrope u Letoniji igraće u grupi D sa selekcijama Litvanije, Srbije i Velike Britanije.

"Svaka grupa je teška. Mi imamo dvije ekipe Srbiju i Litvaniju koje su velesile evropske košarke, a tu je i Velika Britanija koja igra brzu košarku, atipičnu, tako da je teška grupa. Mi smo već počeli da skautiramo protnivika i ako budemo zdravi bićemo spremni za to prvenstvo", rekao je Radović.

Šampionat Evrope igra se od 28. jula do 5. avgusta. 

Crnogorska selekcija prvi dio priprema odradiće u Nikšiću, a od 1. jula preseliće se u Bar, gdje će u kompletnom sastavu odraditi posljednje treninge za Eurobasket.