Košarka

Mornar pred "majstoricu": "Nadu nam niko ne može uzeti"

by Ilija Kovačević | 31:03:2018 | 11:49:01


Dan “D” polufinala ABA lige se bliži. Ostala su još dva dana do velike odluke koji će tim polsije tzv. “masjtorice” se plasirati u finale play – off-a ABA lige.

Povodom trećeg meča, danas je u prosotrijama kluba održana press konferencija ,a na kojoj su govorili strateg Barana Mihailo Pavićević i centar Radoje Vujošević.

Malo ko je očekivao da će Mornar uopšte doći u poziciju da igra play – off, malo ko je oečekivao tri utakmice sa Zvezdom, malo ko očekuje da je moguće da Mornar nastavi play – off seriju, međutim kad  je Mornar u pitanju ništa nije nemoguće.

-“Za mene je najbitnije da su oni što trebaju da vjeruju vjerovali, a to su igrači i mi svi u klubu. Ništa se ne može promijeniti pred ovu treću utakmicu u Beogradu. Sve što sam rekao i ranije, stoji i sada. Ta utakmica kao i ove prethodne dvije zavisi od Crvene zvezde koja je favorit, ali to favorit mora da dokaže na parketu. Normalno ukoliko budu bolji, sportski ćemo im čestitati, kazao je na početku press-a pred put za Beograd trener Barana Mihailo Pavićević.

-“Za nas je ovo fantastična sezona, a dovoljno je samo reći da je sinoćnja utakmica Zvezde protiv Reala poslužila kao pripremama za majstoricu protiv Mornara i mislim da je time sve rečeno, istakao je Pavićević i osvrnuo se na pitanje novinara, koliko će Luković moći da pomogne, odnosno da li računa na njega.

-“Prije svega on je van trenažnog procesa mjesec dana i bilo bi iluzorno očekivati nešto od Uroša. Svakako godi njegova volja i želja da pomogne ekipi, ali trebamo biti objektivni, te šanse su veoma male, kazao je Pavićević.


Bez obzira što se ekipe dobro znaju novinari su pitali da li treneri mogu iznenaditi nečim, i da li je ovih dana bilo razmišljanja, prije svega iz ugla Pavićevića.

-“Ne treba preuveličavati ulogu trenera, mi smo tu da pomognemo igračima, ali kad me već to pitate, moram da priznam da sam od mog starog profesora Pavla Vujovića upamtio jednu rečenicu sa predavanja; "U svojoj bašti dok radim spremam najbolja predavanja" i poučen tom rečenicom, ja je sada upravo primjenjujem. Normalno je da ćemo pokušati nešto da osmislimo, iznenadimo protivnika u jednom i u drugom pravcu, ali da li će to proći ne zavisi od nas, već od Crvene zvezde. Nadam se da ćemo imati dovoljno vremena da se dobro odmorimo i da hrabro odigramo tu utakmicu u Beogradu, kao i mnoge prije ove majstorice. Pritisak je strahovito veliki na protivniku, nije u pitanju samo ova već i sledeća sezona, ulog je Evroliga. Svi će reće da smo postigli rezultat iznad očekivanja ali nadu nam nemože uzeti niko, poručio je Pavićević.


-“Nadam se da ću pokušati da ubijedim ekipu i uspjeti u tome, da iz tog nekog neopterećnog rezultata i osjećaja, uđemo u meč i iz toga izvučemo i pružimo svoj maksimum. Mi smo takva ekipa da mnogo toga zavisi od šuta za “tri poena” i kad čujem neke košarkaške znalce “pa oni samo šutiraju”, Mihailo im poručuje  i da Golden Stejt samo šutira. Uzmite im šut za tri poena i nikog nebi mogli da dobiju. Svi igramo na svoj način, mi onako kako odgovara našoj ekipi, neki će to shvatiti, ali će mislim biti dosta kasno, kazao je Pavićević.


Centar Mornara Radoje Vujošević jedina prava petica u redovima Barana u odsustvu Lukovića, se u dvije utakmice muški nosio sa centrima Crvene zvezde. Ulogu favorita je prepustio domaćinu;

“Pred nama je veliki izazov, težak meč. Domaćin je svakako favorit, ali ukoliko budemo igrali kao u drugoj utakmici, nijesmo bez šansi, odnosno imaćemo čemu da se nadamo.Nadam se da ćemo biti skoncentrisani, odigrati što bolje i pametno u napadu, u odbrani da bude to kvalitetno i jako i jedino tako se može protiv Zvezde, kazao je Vujoševiić.


Na pitanje novinara da li će poslije dvije odlične role u Beogradu i Baru ovoga puta to ponoviti, ali i imati pomoć od strane Lukovića u trećem meču, Vujošević je zagonetno odgovorio;

“-Uroš je odradio sinoć i jutros trening sa nama, svakako da je velika pauza ostavila traga, ali ja se nadam da će i on pokušati da nam pomogne i odigra, a koliko ostaje da se vidi, poručio je stameni centar Barana.

Savanoviću drži se svojih crtaća …

Na pressu je bilo riječi i o pohvala na račun igre Mornara sa strane mnogih stručnjaka, ali istovremeno i nekih zluradih komentara u emisiji “U obruču” TV Arenasport, odnosno gosta te emisije Duška Savanovića.

-“Moram da prokomentarišem gostovanje u toj vrlo cijenjenjoj emisiji samoprozvanog filizofofa Duška Savanovića kod sjajnih novinara Edina i Koleta u emisiji koja je i najveći promoter ABA lige, jer prethodnih dana zbog obaveza u Holandiji nijesam stigao da zo prokomnetarišem. Odavno nijesam vidio da se neko tako da ne kažem “izlupeta”, jer bih pao na neki nivo razgovora koji meni ne priliči, odnosno čovjek koji je tokom emisije sam sebe u dvije rečenice demantovao. Međutim,osvrnuo bih se samo onaj dio kako je on komentarisao ovogodišnje igre Mornara, kazao je Pavićeviće i dodao;


-“Očito mu iz nekog razloga igre Mornara nijesu prijale, što je razumljivo, ali je taj samoproklamovani filizof dao sebi za pravo da ocjenjuje i koji su dometi Mornara i sa čim mi treba da se zadovoljimo, odnosno kako je kazao, da je igranje Mornara u ABA ligi kao Evroliga i tome slično. Po tom filizofu, jedan Lester nikad nebi smio da bude prvak Engleske, jedna Crvena zvezda fudbalski klub ili Steaua nebi smjeli ni da pomisle da budu prvaci Evrope pored Relala ili Barselone. Milsim da je na ove riječi svaki komentar suvišan. To me podsjeća kaže Pavićević, na jednu antologijsku scenu iz čuvenog filma Federika Felinija “Amakord” sa kojom se i završava jedan od nenadmašnih filmova. Na kraju, još nešto bih kazao. On je dao sebi za pravo da nazove poraz Crvene zvezde u Baru kao “bruku” i čudi me od sjajnih novinara Koleta i Edina da mu barem nisu makar u pauzi šapnuli i kazali da je to onaj isti Mornar koji je jedina ekipa koji je dobio sve utakmice na strani. Uz to, dao je sebi za pravo da po njemu neko eventualno projektovanje finale ABA lige između Cedevite i Mornara uporedi sa nekim crtanim filmom. Na to mu lično sa ovog mjesta kažem i poručujem, Savanoviću, mani se ćorava posla. Drži se tvojih crtaća jer priliče tvojim godinama i tvom intelektu. Felini je za tebe nedostižan, poručio mu je trener Barana Mihailo Pavićević.

Utakmica Crvena zvezda – Mornar igra se u ponedjeljak 2. aprila od 21,00 sat u dvorani “Aleksandar Nikolić”.