Košarka

ABA liga i naredne sezone sa 12 klubova

izvor; MINA | 13:03:2018 | 19:41:55


Ukinut nacionalni ključ

Prva i Druga ABA liga će i iduće sezone brojati po 12 timova, odlučeno je na Skupštini ABA lige u Beogradu.

Saopšteno je da je Skupština ABA lige u cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, odlučila da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ.

"Počev od sezone 2018/19. učesnici će se određivati isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige", navodi se u saopštenju.

Navodi se da to znači da je plasman u Prvu ABA ligu moguć isključivo iz Druge ABA lige. 

Posljednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mjesto pripada šampionu Druge ABA lige.

Po usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobjednik fajnal-fora u Čačku).

Kako se navodi, u Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države. 

Od sezone 2018/19. pretposljednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. 

"Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige", navodi se u saopštenju. 

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

Umjesto fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dijela takmičenja. Posljednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se mijenjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci.

Skupština ABA lige je konstatovala visok nivo kvaliteta u sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.